In zilele noastre, baia este mai mult decat un simplu spatiu functional, iar noile tendinte in materie de design interior vin sa intareasca aceasta idee; nu mai este nimic iesit din comun sa ne transformam camera de baie intr-o oaza de relaxare, intr-un sanctuar personal unde sa ne incepem si sa ne terminam ziua.

In 2023, arhitectii isi propun sa transforme aceste spatii vitale in ”refugii” vizuale, de o frumusete aparte, oferind un amestec de functionalitate, confort si stil. Una dintre cele mai puternice modalitati de a atinge aceasta transformare este prin culoare.

Astfel, culorile joaca un rol esential in designul interior, dat fiind faptul ca au puterea de a influenta dispozitia, de a mari sau de a micsora un spatiu si de a exprima personalitatea si gusturile individuale. 

Si anul acesta tendintele in designul de baie se concentreaza pe nuante sofisticate, dar indraznete, care aduc vitalitate si calm. Iata ce propun specialistii:

CULORI CARE INDUC CALMUL SI LINISTEA

Un trend-cheie pentru acest an sunt culorile care induc un sentiment de calm si relaxare, atat de necesar in zilele noastre, cand stresul pare sa puna tot mai multa stapanire pe noi. Albastrul ceresc si verdele salvie sunt potrivite pentru a oferi exact aceasta senzatie.

Albastrul ceresc este o alegere populara pentru baie datorita asocierilor sale cu libertatea, deschiderea si linistea. Aceasta nuanta este, totodata, revigoranta, imitand seninatatea cerului si incurajand la o dispozitie optimista. Nuanta poate fi folosita drept culoare principala pe peretii unde sunt montate obiectele sanitare si cadite de dus sau ca accent in combinatie cu nuantele neutre (alb sau gri), pentru a crea senzatia de luminozitate si amplitudine.

O alta culoare relaxanta este si verdele salvie, o nuanta deschisa, usor cenusie, care aduce o nota de liniste si confort in baie, fara a fi monoton sau plictisitor. Este foarte versatila, se potriveste atat cu tonurile calde, cat si cu cele reci, ceea ce ii confera flexibilitate in design. Verdele salvie evoca o conexiune cu natura, oferind o senzatie similara cu plimbarea intr-un parc sau printr-o padure.

CULORILE PUTERNICE SI INDRAZNETE

O alta revolutie in 2023 este revenirea in actualitate a culorilor puternice si indraznete. Oranjul teracota si galbenul mustar sunt doua exemple puternice, care aduc un omagiu naturii si pamantului si au capacitatea de a transforma o baie obisnuita intr-un spatiu vibrant si captivant. Desi sunt culori puternice, acestea pot fi echilibrate prin montajul de accesorii si finisaje in tonuri neutre.

CULORI NEUTRE, CU O TENTA DE MODERNISM

Nu toate culorile anului 2023 sunt indraznete sau puternice. De fapt, tot mai multe persoane sunt atrase de nuantele neutre, dar moderne de gri cald sau bej deschis.  Nuantele neutre nu sunt doar optiuni de rezerva sau de siguranta, ci pot deveni alegeri de design la moda. 

Griul cald este un hibrid intre nuantele reci de gri si tonurile mai calde de bej, putandu-se transforma intr-un fundal ideal pentru a accentua alte caracteristici sau culori ale baii. Bejul deschis este o nuanta calda, linistitoare si luminoasa, care confera o senzatie de spatiu si aerisire in orice baie. Similar cu griul cald, bejul deschis este suficient de versatil pentru a se potrivi cu o varietate de scheme de culori si stiluri de design.

CULORILE NATURII - VERDELE SMARALD SI ALBASTRUL MARIN

Un alt trend pe care il vedem si in 2023 implica folosirea culorilor care amintesc de elementele naturale. Verdele smarald, o nuanta profunda si saturata, aminteste de paduri luxuriante si ofera o senzatie de vitalitate si prospetime; albastrul marin evoca misterul si calmul oceanelor, creand o atmosfera de serenitate si relaxare.