Studiile realizate in ultimii ani sugereaza ca felul in care arata locuinta noastra influenteaza, in mod semnificativ, starea de sanatate psihica, dar si productivitatea la locul de munca. Haideti sa luam un exemplu: te trezesti dimineata foarte devreme, cu ochii inca tanjind dupa alte cateva minute de somn si trebuie sa intri in baie sa te pregatesti.

Acolo, spatiul mic, produsele de ingrijire prea multe, nearanjate, lumina slaba si oglinda in care cu greu iti mai vezi cearcanele te intampina la primele ore ale diminetii. Cu asa imagine cum ai putea avea o zi buna?

Daca te-ai saturat sa vezi aceeasi imagine zi de zi si anul acesta ti-ai pus in plan sa iti reamenajezi baia de mici dimensiuni, acest articol iti va parea foarte util. Atunci cand amenajezi o baie mica este esential sa acorzi o atentie deosebita detaliilor, astfel incat rezultatul final sa te satisfaca pe deplin.

Daca iti suna tentant pana aici, atunci citeste mai departe. Iti impartasim top greseli pe care sa NU le faci cand schimbi designul baii:

SA PLANIFICI SI SA CONFIGUREZI SPATIUL IN MOD INCORECT

Fiecare dintre noi isi doreste lucruri care, din pacate, nu pot fi realizate. Asa se intampla si in viata, dar si in amenajarea unei bai de mici dimensiuni, unde trebuie sa maximizezi fiecare centimetru patrat. 

Nu degeaba mesterii au zicala "Masoara de zece ori, taie o data". Inainte de a incepe sa cumperi obiecte precum cabine de dus, vasul de toaleta, chiuveta sau alte elemente, asigura-te sa ai un creion si o coala de hartie la indemana; schiteaza mai multe variante de asezare a acestora in spatiu, pana cand gasesti cea mai buna solutie.

SA OPTIMIZEZI INCORECT SPATIUL

Prin acest pas vrem sa aducem in atentie faptul ca este esential sa existe suficient spatiu de miscare, iar fiecare element pe care l-ai ales sa se incadreze in spatiul disponibil. Spre exemplu, in locul cazii (pe care, cu siguranta, ti-o doresti!) poti opta pentru un dus cu scurgere in pardoseala, astfel incat sa poti include si masina de spalat rufe, daca este necesar.

In ceea ce priveste mobilierul este indicat sa alegi piese cu dimensiuni reduse, dar adancimi mai mari, de 21 cm. O varianta mult mai buna este cea de corp de mobilier suspendat sau vas wc la fel, care nu vor ocupa spatiu pe pardoseala.

SA BLOCHEZI ACCESUL LA TEVI SAU ROBINETI

De fapt, cine vrea sa aiba toate tevile la vedere in baie?! Desi sunt destul de inestetice, tevile la vedere sunt ideale, dat fiind ca nu se stie niciodata cand va fi necesar sa se acceseze rapid. O alta greseala, destul de comuna, este construirea unui perete solid in jurul tevilor si a robinetilor. Astfel, cand acestea se fisureaza va fi necesara spargerea peretelui. 

SA PLACHEZI PERETII PANA LA TAVAN

Pana nu demult, placarea integrala a peretilor era un lucru obisnuit. La momentul actual, aceasta optiune nu mai este atat de populara, date fiind costurile, utilitatea si chiar sanatatea peretilor - placarea completa nu mai permite aerului sa circule, ceea ce duce la condens si aparitia mucegaiului. In schimb, poti placa doar zonele esentiale, cum sunt cele din jurul cazii sau cabinei de dus, a lavoarului si a vasului de WC.

SA NU AI UN SISTEM DE AERISIRE BUN

Niciodata nu trebuie sa subestimezi importanta ventilatiei, mai ales daca baia nu are fereastra. Aburul, umiditatea si condensul sunt cei mai mari dusmani ai mobilierului si finisajelor. De asemenea, la fel de recomandat este sa eviti sa lasi prosoapele ude in baie. 

SA NU AI SURSELE DE LUMINA ADECVATE

Iluminatul este esential pentru o baie mica, mai ales daca nu are geam catre exterior. Pentru a crea o atmosfera calda si a amplifica senzatia de spatiu este necesar un iluminat potrivit, nici prea rece, nici prea cald. Te poti folosi de spoturi, plafoniere, lumini LED in jurul oglinzi. Indicat ar fi sa consulti un specialist cand ajungi la acest pas.

SA AI PREA MULTE PRODUSE

Daca ai o multime de produse de ingrijire, cosmetice si alte accesorii pe care le tii in baie, iti recomandam sa faci o selectie si sa pastrezi la indemana doar pe acelea pe care le folosesti in mod frecvent. Daca nu, risti sa aglomerezi spatiul din baie si sa creezi o atmosfera neplacuta.