Din 2020, odata cu inceputul pandemiei de Coronavirus, pana spre finalul anului 2023, proiectele de reamenajare ale locuintei s-au numarat printre cele mai mari investitii. Oamenii nu mai vor o locuinta lipsita de personalitate, cu piese de mobilier inutile, in care simt ca nu sunt bineveniti. Cat despre relaxare nici nu poate fi vorba... 

Oamenii isi doresc o casa la care sa se intoarca, de fiecare data, cu placere, un loc unde sa se refugieze de stresul cotidian si sa isi petreaca timp de calitate cu familia. Astfel, cei satui de disconfortul a ceea ce trebuia sa insemne "acasa" nu au stat cu bratele in san, ci au luat decizia de a-si transforma adapostul intr-un spatiu cald, primitor, in acord cu schimbarile de viata prin care trec.

Munca de acasa, nevoia de spatii multifunctionale si dorinta de confort si estetica personalizata au devenit factori centrali in (re)amenajarile interioare din 2023. Pe masura ce lumea se adapteaza la realitatile post-pandemice, designul interior reflecta si el aceste schimbari, concentrandu-se pe crearea unor spatii care sunt nu doar frumoase, ci si functionale, confortabile si sustenabile.

Iata ce spatii au fost regandite:

BIROUL 

Odata cu trecerea Work From Home, pentru multi angajati biroul de acasa a devenit o componenta centrala a locuintei. Designul acestor spatii s-a concentrat pe crearea unui mediu propice productivitatii, fara a sacrifica confortul personal. 

Constientizand impactul spatiului de lucru asupra sanatatii mintale si fizice, designerii acorda o atentie sporita ergonomiei si elementelor de design, cum ar fi alegerea culorilor care stimuleaza concentrarea si creativitatea, precum si mai multa lumina naturala. 

Un alt aspect important al birourilor de acasa in 2023 este adaptabilitatea. Pe masura ce linia dintre munca si viata personala se estompeaza, spatiile trebuie sa fie suficient de flexibile pentru a se adapta diferitelor activitati - de la lucru la unul destinat relaxarii sau altor activitati personale.

BUCATARIA

Bucatariile nu mai sunt doar spatii de preparare a hranei; din acest motiv, designul modern include insule multifunctionale, care servesc atat pentru gatit, cat si pentru socializare, accentuand astfel natura interactiva a spatiului. 

Electrocasnicele inteligente, care faciliteaza procesul de gatit si imbunatatesc eficienta energetica, au devenit tot mai populare. Materialele sustenabile, lemnul reciclat sau suprafetele din piatra naturala, sunt intalnite tot mai des in astfel de proiecte, ca o reflectie a importantei sustenabilitatii.

DORMITOARELE

Dormitorul, considerat un sanctuar de relaxare si odihna, aduce in actualitate o nevoie tot mai mare din partea locatarilor de confort si intimitate. Pentru ca in 2023 sunt considerate spatii de regenerare, acestea sunt proiectate in culori linistitoare si cu materiale placute la atingere, pentru a sprijini bunastarea fizica si emotionala a proprietarilor.  Iluminarea joaca, de asemenea, un rol crucial, cu o preferinta pentru solutii de iluminat ambiental care creeaza o atmosfera calda si primitoare, ideala pentru relaxare.

In ciuda functiei lor primare de odihna, dormitoarele din 2023 sunt adesea proiectate pentru a fi multifunctionale. Acestea pot include zone mici de citit sau meditatie, mese de lucru compacte sau chiar mici zone de exercitii fizice, toate integrate armonios in designul general al camerei.

Plantele de interior sau lemnul si lana contribuie la crearea unei atmosfere de liniste si echilibru. Personalizarea spatiului cu obiecte de arta, fotografii si orice decoratiuni cu semnificatie emotionala transforma dormitorul intr-o oaza de liniste si confort.

LIVINGUL

Livingurile din 2023 sunt caracterizate prin flexibilitate. Mobilierul modular, care poate fi reconfigurat pentru a satisface nevoile de relaxare sau de entertainment, este din ce in ce mai popular. Sistemele de divertisment integrate si solutiile de depozitare inteligente au devenit esentiale, dat fiind faptul ca permit utilizarea optima a spatiului. Confortul si estetica personalizata sunt prioritare, cu accent pe texturi placute si culori care reflecta personalitatea proprietarilor.

BAIA

In 2023, baile nu mai sunt doar spatii functionale, ci adevarate sanctuare de relaxare, ce reflecta tendinta globala de auto-ingrijire si bunastare. Designul modern al bailor imbina luxul, tehnologia si sustenabilitatea pentru a crea o experienta ca la spa, adaptata nevoilor individuale.

Designul bailor in 2023 pune accentul pe spatii ample, linistite si luxoase. Se folosesc marmura, piatra naturala sau lemnul, care adauga un sentiment de rafinament si caldura. Cazile de baie mari, dusurile cu efect de ploaie si chiuvetele sculptate devin piese estetice, dar capabile sa transforme baia intr-un spatiu de relaxare.

Baile din 2023 sunt proiectate pentru a satisface o varietate de nevoi - pentru cei care isi doresc o experienta ca la spa sunt integrate saune sau zone pentru tratament. Pentru familii, spatiile sunt proiectate pentru functionalitate si siguranta, cu zone de depozitare inteligente si solutii de design care maximizeaza spatiul.


Un aspect tot mai important in designul bailor moderne este accesibilitatea unei categorii mai largi de persoane - batrani, persoane in scaune cu rotile sau care folosesc un cadru. Acest lucru presupune proiectarea de spatii usor accesibile, prevazute cu paravane dus walk-in, cabine fara praguri si manere de sustinere integrate elegant in design.