Cand vine vorba de (re)amenajarea baii, ultimele tendinte in materie de design interior mentioneaza mozaicul ca o prima alegere pentru anul 2023. Amenajarea unei bai, indiferent de dimensiune, cu acest tip de placare este o modalitate usoara, rentabila, versatila si trainica.

De cele mai multe ori, mozaicul este folosit in diverse incaperi pentru a adauga o nota de eleganta si rafinament, precum o atmosfera marocana sau chiar industriala. Folosind placi de mozaic, puteti crea un splashback care sa obtina o estetica atragatoare sau un detaliu de margine care sa completeze accesoriile din baie.

DE CE SA OPTEZI PENTRU PLACAREA CU MOZAIC?

Pe langa personalizarea spatiului, mozaicul vine si cu foarte multe avantaje. De regula, acest tip de placare ceramica vina sa aduca un strop de culoare, profunzime si dinamism unui interior fara viata. Mai mult decat atat, mozaicul este acea placare ceramica capabila sa se potriveasca oricarui stil de amenajare.

In functie de materialul folosit in procesul de creare, de finisaje si de culori, mozaicul pentru baie poate crea impresia de reflexii de lumina, de culoare si efecte unice, capabile sa raspunda exigentelor oricaror clienti.

Cel mai adesea, in crearea mozaicului se foloseste ceramica, care poate fi mata sau lucioasa. In ceea ce priveste schema de culori, mozaicul poate avea culori fresh, pop, inchise, pastelate sau chiar aurii. 

Dincolo de rapiditatea in montaj, trebuie sa discutam si de curatarea placilor de mozaic. Fie ca optezi pentru mozaicul din sticla, marmura sau piatra, acesta se curata extrem de usor si este foarte rezistent la apa si calcar, fata de faianta clasica. Dat fiind ca nu sunt poroase, acestea sunt rezistente in mod natural la mucegaiul din spatiile umede (cum ar fi in apropiere de cabine de dus complete), fapt ce ii asigura un plus de longevitate. 

CUM ALEGI STILUL MOZAICULUI?

Placile mici de mozaic nu trebuie sa acopere intregul perete, ci pot fi folosite pentru crearea unui model sau a unui brau in apropierea cazii sau a cabinei de dus. Culorile de mozaic bej, albastru, gri si negru sunt ideale pentru o baie care sa reflecte personalitatea proprietarului. 

In cazul in care iti doresti ca baia sa se transforme intr-un sanctuar de relaxare si sa semene foarte mult cu un spa, pe langa folosirea mozaicului se recomanda si aplicarea unor dale de ardezie drept pardoseala.

ALEGEREA CELOR MAI BUNE PLACI DE MOZAIC PENTRU BAIE

Placile de mozaic portelanat sunt o buna optiune in cazul podelelor de baie. Acest tip de placa are dimensiuni reduse, este flexibila, ceea ce o face ideala in cazul spatiilor in panta, pentru asigurarea unei scurgeri corecte, mai ales in zona de dus. Totodata, placile de mici dimensiuni nu necesita o cantitate ridicata de chit, ceea ce asigura o rezistenta mare la alunecare, atat de necesara in acest spatiu umed.

Cu cat suprafata este mai structurata si mai mata, cu atat mozaicul va fi mai putin alunecos, deci accidentarile nu vor exista. In ceea ce priveste gradul de rezistenta la abraziune, in special in cazul bailor, este foarte important sa avem in vedere rezistenta acestora, caracterizata prin clasificarea PEI (Porcelain Enamel Institute).  

Iata cateva informatii:

  • PEI I - in acest caz, mozaicul se poate folosi doar pentru placarea peretilor;

  • PEI II - poate fi folosit in cazul pardoselilor interioare cu volum redus de trafic (baie, bucatarie, living, dormitor);

  • PEI III - mozaicurile din aceasta categorie sunt expuse unui volum de particule abrazive ridicat (bucatariile si baile locuintelor, holuri, coridoare, balcoane inchise);

  • PEI IV - in aceasta categorie intra mozaicul pentru terase, intrari, bucatarii comerciale, sali de expozitii, birouri;

  • PEI V - este folosit pentru placarea pardoselilor exterioare sau interioare supuse unui ritm sustinut de particule abrazive (magazine, zone publice, sali de asteptare in aeroporturi, alei publice, utilizari industriale).