Te-ai gandit vreodata cat de mult a evoluat baia de la 1900 si pana in momentul actual? Sau de ce? Initial, baile aveau o functionalitate precisa - era locul unde fiecare dintre noi se ocupa de igiena zilnica.

Ei bine, asta e la trecut! Timpul s-a scurs, oamenii s-au schimbat, iar nevoile au evoluat. La finele lui 2023, pentru cei mai multi dintre noi baia nu mai este camera unde avem grija de pielea noastra si urmam ritualuri de igiena cu reguli clare; astazi, accentul cade pe confort, pe felul in care ne simtim si de cat de multa liniste ne putem bucura la finalul unei zile coplesitoare.

Mereu suntem pe fuga si oricat am vrea sa ne rasfatam cu o baie fierbinte, timpul nu ne prea permite. De fapt, acesta este si motivul pentru care cei mai multi dintre noi am facut trecerea de la cada traditionala (greoaie, care ocupa spatiu pretios din baia si asa de mici dimensiuni) la cabina de dus prevazuta cu cadita.

CADITA DE DUS - DE LA UTILITATE LA DESIGN

In trecut, cadita de dus avea un scop precis - colectarea apei -  oamenii nefiind interesati de design sau confort. Cele mai multe cadite de dus erau create din ceramica si metal, acestea fiind materialele predominante in secolul XX. 

Abia in secolul XXI producatorii au inceput sa fie interesati de estetica si confortul utilizatorilor in timpul dusului, progres strans legat de evolutia materialelor si tehnicilor de fabricatie. Atunci cand au fost lansate, cele mai multe modele erau limitate din punct de vedere al formei si culorii, dar cum tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor s-au intrezarit si posibilitati de a explora noi forme si dimensiuni. 

De exemplu, folosirea acrilului si a altor materiale plastice a permis producerea caditelor de dus in forme unghiulare sau curbate, mai usor de instalat, astfel incat renovarile sa fie mai accesibile pentru proprietarii de locuinte.

Usor-usor, designul caditelor de dus s-a concentrat sa reflecte mai mult preferintele personale ale utilizatorilor, care isi doreau o baie care sa le ofere sentimentul de lux si amplitudine. Astfel s-au lansat modelele cu finisaje si texturi mate, lucioase si intr-o gama larga de culori.

PREFERINTELE CONSUMATORILOR, PUNCTUL DE COTITURA IN PRODUCTIA CADITELOR DE DUS

In ultimul an, oamenii sunt tot mai inclinati sa adopte minimalismul, atrasi de liniile curate si spatiile deschise. In egala masura au inceput sa puna accentul pe accesibilitate si siguranta, mai ales daca in locuinta traiesc copii, persoane varstnice sau cu probleme de mobilitate.

In acelasi timp exista o preocupare in crestere pentru mediu si sustenabilitate. Consumatorii sunt mai interesati de produsele care arata bine si functioneaza eficient dar, mai ales, sunt si eco. Astfel s-a lansat un nou trend - cadite de dus fabricate din materiale reciclabile sau sustenabile, prevazute cu sisteme care economisesc apa.

NOI MATERIALE IN PROCESUL DE PRODUCTIE

Una dintre cele mai remarcabile inovatii este utilizarea materialelor avansate cum ar fi solid surface (suprafata solida) si piatra compozita. Aceste materiale sunt caracterizate de o rezistenta sporita la zgarieturi si impact, o durata de viata mai lunga si chiar sunt mai usor de curatat, prin comparatie cu materialele traditionale. De asemenea, permit o varietate mai mare de forme si dimensiuni, datorita flexibilitatii lor in procesul de fabricatie.

Preocuparea pentru scurgerea apei este o alta zona in care tehnologia a avut un impact semnificativ. Un exemplu notabil in acest sens este constituit de scurgerile liniare, care arata mult mai estetic, dar isi arata eficienta in ceea ce priveste prevenirea acumularii de apa, risc major pentru alunecari si caderi.