Baia este unul dintre locurile cele mai importante din locuinta noastra. Practic, aici ne incepem dimineata si ne sfarsim ziua, iar felul in care aceasta camera arata isi pune amprenta in mod semnificativ asupra starii noastre.

Din pacate, atunci cand locuiesti la bloc sau chiar la casa, iar baia este deja construita dupa un anumit tipar, singurul lucru pe care il mai poti face este sa o reamenajezi. In ultima perioada, romanii de toate varstele au inceput sa isi indrepte atentia asupra design-ului nordic sau scandinav, pe care il incorporeaza atat in baie, cat si in restul locuintei.

Stilul scandinav a capatat tot mai multa popularitate gratie abordarii sale minimaliste si functionale. Se face remarcat printr-o estetica simpla, cu linii curate, piese de mobilier minimaliste si lipsite de ornamente suplimentare.

Originar din Danemarca, Suedia, Norvegia si Finlanda, design-ul de interior nordic pune accentul pe folosirea de culori neutre sau naturale, inspirate de natura, care sa creeze o atmosfera relaxanta. 

In mare parte, acest tip de design pune foarte mult accent pe folosirea diverselor materiale naturale si sustenabile, precum lemnul, piatra, sticla si cele textile. Plasticul si laminatul sunt eliminate cu desavarsire in favoarea materialelor sustenabile. Nu de putine ori, acest design pune accentul si pe incorporarea plantelor, ca modalitate de conectare la natura de care ne bucuram tot mai rar, avand in vedere programul nostru aglomerat.  

Acestea fiind spuse, hai sa trecem in revista elementele pe care baia ta ar trebui sa le contina astfel incat sa fie un proiect de inspiratie scandinava:

CULORILE

Fara doar si poate, stilul scandinav pune accentul pe o paleta coloristica ce inspira la calm si relaxare - nuante deschise de alb, gri si bej. In egala masura, pentru un plus de vitalitate, la fel de bine poti opta pentru culorile naturii, in special nuantele de verde deschis si albastru pastel. Daca vrei ca baia ta sa aiba o pata de contrast, adauga cateva accente de negru sau gri inchis.

ILUMINATUL

In designul nordic, iluminatul trebuie sa creeze o atmosfera calda si confortabila. Cele mai inspirate modele de surse de iluminat raman lampile suspendate, cele de perete sau veiozele cu abajururi.

Pentru zonele functionale, cum ar fi oglinda sau zona de chiuveta, alege iluminatul focalizat, cu spoturi sau lampi; iar pentru un consum redus de energie si mai putin disconfort pentru ochi alegei becurile LED cu temperatura de culoare calda (recreeaza lumina naturala a zilei).

PUNE ACCENT PE SUSTENABILITATE

Materialele naturale si durabile nu doar ca sunt autentice, dar caracterizeaza pe deplin design-ul nordic. Chiar daca vorbim despre baie, nu te sfii sa folosesti lemnul, piatra si ceramica. Lemnul poate fi folosit in cazul podelei, a mobilei de baie si a diferitelor rafturi; piatra va pune accent pe zona in care este amplasat modelul de cabine de dus complete sau chiuveta. Marmura, granitul sau ardezia vor adauga un plus de eleganta, rafinament si lux design-ului general. 

ALEGE CU ATENTIE ACCESORIILE DE BAIE

Desi vorbim de un design simplist, asta nu inseamna ca baia in stil nordic este lipsita de accesorii. Alege prosoape si covoare de baie in culori neutre, realizate din materiale naturale, precum bumbacul sau inul. Cosurile din ratan sau cutiile de lemn sunt perfecte pentru a depozita diverse obiecte, astfel incat baia sa fie mereu organizata. 

ADAUGA PLANTE REZISTENTE LA UMEZEALA

Plantele sunt o componenta importanta a designului nordic, fiind o sursa de prospetime si comuniune cu natura. Ca acestea sa nu aiba de suferit din pricina umezelii, alege-le pe cele care se adapteaza foarte binela mediu si nu au nevoie lumina naturala: feriga, philodendronul sau dracaena.