Baia este, fara exceptie, cel mai intim loc din locuinta ta. Ca momentele tale de relaxare sa fie cu adevarat un rasfat si sa te simti ca la un spa de lux in propria baie, nu uita ca iluminatul este o parte importanta in intreg procesul de amenajare. 

Baia este prima camera in care oamenii intra dimineata si atmosfera din interior poate avea un impact major asupra dispozitiei generale pe durata intregii zile. Totodata, un obicei capatat de la americani, si romanii nu doar se pregatesc pentru o noua zi, ci au inceput sa pastreze in baie inclusiv medicamentele, astfel ca a devenit crucial sa avem o vizibilitate cat mai buna.

Lumina naturala joaca un rol important in sanatatea noastra, deoarece seteaza ritmul circadian, insa sunt bai in care aceasta nu poate patrunde  sau o face foarte putin, motiv pentru care iluminarea artificiala corecta este esentiala. 

Desigur, in cele mai multe dintre cazuri, iluminarea din baie este neglijata in procesul de remodelare, cu mult sub nivelul altor camere locuinta. Astfel, daca in living se opteaza pentru surse variate de iluminat, baia este dotata cu un singur bec slab, si acela slab.

ILUMINATUL DIN BAIE - CRITERII DE CARE SA TII CONT CAND ALEGI SURSELE

De cele mai multe ori, procesul de (re)amenajare al unei bai se concentreaza mai mult pe placarile ceramice, obiectele sanitare si piesele de mobilier, si nu pe cum ar trebui iluminata incaperea in mod corect. Daca nu ai un plan pentru un sistem de iluminat de baie, insa vrei sa te bucuri de lumina in fiecare coltisor, ar fi bine sa tii cont de mai multe aspecte:

INTENSITATEA LUMINII

Spre deosebire de alte camere, in special biroul si sufrageria, baia are nevoie de o intensitate diferita a luminii, in functie de activitatile pe care le vei desfasura acolo si de nevoile tale personale. Sa luam un exemplu: abia te-ai trezit si vrei sa folosesti toaleta; in acest caz, o intensitate a luminii de 100 lucsi este suficienta (nu vei fi orbit de lumina prea puternica). Insa, daca vrei sa te barbieresti sau sa te machiezi dupa ce te-ai spalat pe fata, ai nevoie de o intensitate mai mare, de 1000 lucsi, pentru o vizibilitate clara.

BAIA CU GEAM MARE ASIGURA MAI MULTA LUMINA NATURALA

Nimic nu este mai descurajant pentru starea ta de spirit decat sa te trezesti intr-o camera intunecata. Lumina de la soare te ajuta la imbunatatirea dispozitiei si la setarea ritmului circadian, care regleaza ciclurile somn/treaz. Cercetarile specialistilor sustin acest lucru, motiv pentru care este ideal sa te asiguri ca baia ta se bucura de cat mai multa lumina naturala posibil.

Daca vrei sa instalezi o fereastra in baie, de ce sa nu instalezi doua? Daca te temi ca nu vei avea parte de intimitate, problema poate fi rezolvata foarte rapid, odata cu montajul unor draperii, mai ales daca geamul se afla in preajma cazii sau a modelului de cabine de dus complete ales.

Daca locuiesti la mansarda, o alta optiune populara este montarea ferestrelor skylight pe tavan. Acestea ofera o intensitate mai mare a luminii, de doua sau chiar de trei ori mai mult decat o fereastra de aceeasi dimensiune montata pe perete. 

ILUMINAREA DE LA OGLINDA

In acest caz, cea mai buna modalitate de iluminat este amplasarea unor corpurile de fiecare parte a oglinzii, pozitionate la nivelul ochilor. Astfel, fata va fi luminata uniform, fara a lasa zone umbrite, cum se intampla atunci cand lumina vine de sus.