Baia moderna a depasit demult pragul unei camere anoste, limitat de spalatul pe dinti si igiena corporala. In zilele noastre, baia este considerata un sanctuar, un spatiu intim, in care sa ne relaxam dupa zile stresante petrecute in jungla urbana. 

Insa pentru a-si atinge potentialul maxim, baia trebuie sa fie complet functionala, sa ne reflecte stilul si personalitatea, sa ne incante vizual si tactil prin combinatia de lumini, texturi si culori. Astfel, misiunea de amenajare a baii poate fi o adevarata provocare, ce necesita o planificare atenta pentru ca ideea pe care o ai sa se transforme in realitate. 

CE TREBUIE SA IEI IN CALCUL IN AMENAJAREA BAII MODERNE?

Exista o vorba printre mesteri ”masoara de doua ori si taie o singura data”. Cu alte cuvinte, planificarea este o etapa vitala in amenajarea unei camere de baie, indiferent ca e mare sau mica. 

In caz contrar, o abordare care lasa la voia intamplarii lucrurile poate genera pierderi financiare destul de ridicate, timp pierdut si chiar probleme care nu pot fi rezolvate cu usurinta. Iata ce ar trebui sa iei in calcul:

  • Creeaza o schita orientativa cu felul in care vrei sa arate incaperea - ia in calcul spatiu de care ai nevoie pentru a te misca in voie, cu atat mai mult daca in locuinta sunt persoane varstnice sau cu dizabilitati;

  • Cauta idei - iti poti gasi inspiratia in reviste, emisiuni sau online, dar nu evita nici showroom-urile si magazinele de profil;

  • Fa o lista cu obiectele strict necesre si pe cele pe care ti le doresti - asta te va ajuta sa iti faci un buget, la care ar fi bine sa adaugi 10% pentru cheltuielile neprevazute. 

  • Obiectele sanitare si de decor trebuie montate la o inaltime care asigura un acces facil - aici sunt incluse chiuveta, vasul de WC, barele de sustinere si portprosoapele, precum si obiectele de mobilier.

 

Acum ca ai aflat sau ti-ai stabilit cum se va face amplasarea celor mai importante obiecte din baie, a venit momentul sa iei deciziile cu privire la design, luand in calcul spatiul disponibil, stilul in care este amenajata locuinta, personalitatea si obiceiurile tale. 

AMENAJAREA BAII IN FUNCTIE DE STIL

BAIA MODERNA

Cele mai multe bai moderne se disting prin design-ul minimalist, ce presupune utilizarea spatiului eficienta pentru a crea impresia de organizare. Deci nu este de mirare ca persoanele care nu au timp suficient pentru ritualuri de baie sa aleaga cabine de dus complete - sunt si mai ieftine si, in plus, ocupa si mai putin spatiu. Te poti folosi de nuante neutre pentru pereti si accente de culoare, pentru un efect contrastant puternic. Nu te sfii sa adaugi texturi naturale pentru a insufleti camera, dar si oglinzi generoase, ce pot fi montate pe perete sau pe usile dulapurilor. 

AMENAJAREA BAII IN STIL RUSTIC

Sunt inca destule persoane care prefera acest stil de amenajare si de care s-au folosit pentru a-si organiza intreaga locuinta. Intr-o baie mica, aerul rustic se poate obtine relativ usor, folosindu-te de combinatii de materiale naturale sau cu finisaje naturale (lemn, piatra, metal, rachita). De asemenea, pentru pereti poti opta pentru lambriuri din PVC sau plastic in nuante de stejar sau pin, iar pardoseala sa fie compusa din placi de gresie care imita foarte bine aspectul de piatra. 

AMENAJAREA BAII IN STIL CLASIC

Designul baii clasice implica vopsirea peretilor in nuante de alb, placi de culori pastelate si mobilier de baie in tonuri deschise. Ferestrele ar trebui sa fie cat mai mari, pentru a spori lumina naturala si a crea iluzia unui spatiu mai amplu. Baia clasica are cada cu picioare arcuite, din materiale de calitate, obiecte de mobilier si sanitare atent finisate. 

AMENAJAREA BAII IN STIL MINIMALIST

Este foarte usor sa obtii o atmosfera minimalista in baie. Ca sa obtii acest efect te poti folosi de un contrast cromatic intre alb si negru, sau intre alb si alte culori, la alegere (poate fi rosu, albastru, galben, verde sau orice alta nuanta crezi ca se potriveste personalitatii tale). Este important sa alegi materiale de cea mai buna calitate, fara prea multe ornamente. Stilul se caracterizeaza prin obiecte putine, de reala utilitate.