Trebuie sa recunoastem faptul ca baia este una dintre incaperile cele mai importante din locuinta noastra. Scopul acestei camere nu este doar unul functional, ci reprezinta un spatiu destinat relaxarii noastre dupa o zi lunga si stresanta petrecuta la locul de munca.

Daca acum 20 de ani baia era vazuta strict ca o camera functionala, in zilele noastre acestui scop i s-a adaugat si confortul pe care ni-l ofera, designul fiind o componenta importanta a acestei stari. Un element central al oricarui design de baie modern il joaca modelul de faianta ales, dar mai ales felul in care aceasta este montata pe pereti.

Inainte de toate este foarte important sa alegi tipul de faianta potrivit pentru proiectul tau de baie, tinand cont nu doar de aspect sau de pret, cat mai ales de durabilitate, calitate si dimensiunile necesare. 

ELEMENTE DE CARE SA TII CONT CAND ALEGI FAIANTA DIN BAIE

In primul rand, aspectul. Gratie tehnologiei, in magazinele de bricolaj vei gasi o multime de optiuni in ceea ce priveste culorile, modelele si finisajele - de la modele simple, monocrome, la modele complexe, colorate. Foarte important este ca faianta aleasa sa se potriveasca cu restul designului baii tale.

Al doilea element este durabilitatea. Cum baia este un spatiu folosit zilnic, faianta trebuie sa fie rezistenta la umiditate, la abraziune si sa poata suporta curatarea regulata. Ceramica este o optiune populara, datorita durabilitatii sale. Totusi, exista si alte optiuni, cum ar fi sticla sau piatra, care pot adauga un luxuriant baii tale, mai ales daca ai in plan instalarea unei cazi freestanding

In ceea ce priveste dimensiunile potrivite ale placii de faianta trebuie sa iei in calcul dimensiunea baii tale si de aspectul pe care il vrei - placile mari fac baia sa para mai mica, pe cand cele mici pot adauga un plus de detalii si complexitate designului.

CARE SUNT PASII MONTAJULUI CORECT AL FAIANTEI?

TOTUL INCEPE CU PREGATIREA SUPRAFETEI

Suprafata reprezinta ”temelia” pe care va fi montata faianta, iar din acest motiv este necesara curatarea corespunzatoare a peretilor, apoi diverse reparatii. Curatarea peretilor elimina orice urme de praf, grasime sau alte impuritati care ar putea impiedica adezivul sa adere. 

Dupa curatare, peretele trebuie sa fie complet uscat. Orice cantitate de umiditate poate interfera cu adezivul si poate provoca probleme de aderare a faiantei. Urmatorul pas este verificarea peretelui pentru a te asigura ca este drept, in caz contrar, faianta nu se va monta corect si rezultatul final nu va arata bine. 

TRASAREA LINIEI DE GHID

Trasarea unei linii de ghid pe perete te va ajuta sa montezi faianta in mod egal si drept. Incepe cu centrul peretelui, trasand o linie verticala. Acesta va fi punctul de pornire pentru montarea primei placi de faianta.

APLICAREA ADEZIVULUI

Aplicarea corespunzatoare a adezivului este esentiala in procesul de montare a faiantei. In primul rand, este important sa alegi adezivul potrivit pentru tipul de faianta pe care il montezi. Nu ar strica sa consulti cu atentie specificatiile produsului sau sa ceri ajutor in magazinul de materiale de constructii pentru a face alegerea corecta.

Apoi urmeaza prepararea adezivului. Majoritatea adezivilor pentru faianta se vand sub forma de pulbere, care trebuie amestecata cu apa pentru a forma o pasta. Acesta trebuie sa aiba o consistenta cremoasa si omogena, care sa adere usor la faianta si perete.

Pentru aplicarea adezivului vei avea nevoie de o spatula cu dinti, astfel incat straturile sa fie uniforme si sa se creeze caneluri care imbunatatesc aderarea faiantei. Aplica adezivul pe perete, tragand spatula intr-o singura directie pentru a obtine caneluri drepte.

MONTAJUL FAIANTEI

Dupa ce ai aplicat adezivul monteaza placile de faianta pe perete, incepand de la linia de ghid trasata. Apasa usor pe faianta pentru a se lipi de adeziv si a se fixa pe perete. Dupa ce ai montat primele placi verifica aliniamentul cu ajutorul unui boloboc.

ROSTURILE

Dupa ce ai montat toate placile de faianta si adezivul s-a uscat este timpul sa te ocupi de rosturi. Rosturile sunt spatiile dintre placi care trebuie umplute cu chit de rost, atat pentru un aspect finisat al lucrarii, cat si pentru protejarea peretelui de umiditate.