In amenajarea unei locuinte, din pacate nu exista intotdeauna posibilitatea de a pune in practica toate ideile pe care le avem. De cele mai multe ori, problema apare ca efect al lipsei de spatiu, cu atat mai mult daca discutam despre apartamente si garsoniere. In amenajare, pe langa lipsa spatiului se adauga, inevitabil, si costurile necesare pentru transpunerea in realitate a ideilor.

De aceasta data ne vom limita strict la lipsa spatiului in amenajarea camerei de baie si cum putem transforma camera de mici dimensiuni intr-un spatiu functional, util, armonios, potrivit nevoilor noastre zilnice. 

Inainte de toate, vom incepe articolul aducand in atentie cada de baie. Pentru ca discutam despre un spatiu restrans, din pacate cada nu este o optiune viabila; dar pentru orice problema exista si solutia - in cazul de fata, ne vom concentra atentia asupra unor cadite de dus. Alegand aceasta varianta nu doar ca vei economisi spatiu pretios, dar poti opta pentru mai multe stiluri arhitecturale, in acord cu personalitatea ta si a partenerului de viata.

CARE SUNT AVANTAJELE PE CARE CADITELE DE DUS TI LE POT OFERI?

Pentru ca nu este important doar ca baia ta sa arate bine, ci si sa fie practica, o cadita de dus te ajuta sa obtii urmatoarele avantaje:

EVITI SCURGERILE DE APA

Indiferent de dimensiunea sau de forma caditei de dus, principalul rol este de a preveni scurgerile de apa. Practic, apa se va scurge exact unde trebuie, fara sa existe riscul sa se raspandeasca in intreaga baie si cauza accidente. Spre exemplu, caditele de dus dreptunghiulare sunt proiectate astfel incat sa manipuleze directia in care se scurge apa; din acest motiv se monteaza mai inclinat.

SUNT FOARTE USOR DE INSTALAT

Instalatiile sanitare si ale obiectelor de baie pot fi dificile, mai ales din cauza limitarilor de spatiu. Cadita de dus vine sa rezolve aceasta problema, mai ales ca nu necesita prea multa experienta, nici ajutorul unui instalator; deci poate fi montata in regim propriu, mai ales daca esti o persoana indemanatica si rabdatoare.

CADITA DE DUS TE AJUTA SA ECONOMISESTI TIMP SI BANI

Practic, decat sa (re)amenajezi intreaga baie este mult mai practic sa instalezi o cadita de dus potrivita nevoilor tale. Tot ce trebuie sa faci este ca in momentul achizitiei sa tii cont de stilul si design-ul camerei de baie, apoi sa alegi modelul care se potriveste cel mai bine. O astfel de cadita de dus nu este doar practica si eleganta, ci si foarte economica. 

ALEGEREA CADITEI DE DUS IN FUNCTIE DE INALTIME

De cele mai multe ori, cand suntem in cautarea unei cadite de dus ne ghidam foarte mult dupa lungime si latime, insa uitam, cu desavarsire, un alt parametru esential - inaltimea. In functie de inaltimea pe care o alegem, variaza atat montajul, cat si tipul de cabina necesar.

Din punct de vedere al inaltimii, caditele de dus se impart in trei categorii: cadite de dus slim (a caror inaltime variaza intre 2.5 si 6 centimetri), cadite de dus standard (cele mai utilizate, cu o inaltime variind intre 12 si 18 centimetri) si cadite de dus inalte (sunt o buna varianta in cazul in care exista copii sau animale de companie; inaltimea lor se situeaza intre 25 si 45 centimetri).

Din punct de vedere al montajului, caditele de dus slim se monteaza direct pe pardoseala sau pe gresie; un avantaj foarte mare pe care il au este comoditatea in utilizare, chiar si de catre persoanele in varsta sau cu probleme locomotorii, precum si accesul facil.

In ceea ce priveste montajul caditelor de dus standard, trebuie mentionat faptul ca nu necesita o pregatire elaborata a scurgerii, dat fiind ca intre pardoseala si partea inferioara a acesteia ramane un spatiu de circa 10 centimetri (aici se va instala sifonul si scurgerea). Cea din urma tipologie de cadite de dus, caditele inalte, se pot folosi de sine statatoare sau alaturi de o cabina de dus a carei inaltimi nu trebuie sa depaseasca 170 de centimetri.