De cele mai multe ori, cand ai de (re)amenajat o locuinta, descoperi ca baia este spatiul ce are nevoie de cea mai mare investitie, atat din punct de vedere financiar, cat si al timpului. Daca locuinta ce urmeaza a fi amenajata este la bloc, baia impune probleme si mai mari, data fiind dimensiunea prea mica a acestei camere.

Sa nu uitam ca nu doar dimensiunea este problematica, ci si instalatia de apa si canalizare, care ar fi indicat sa o refaci, avand la dispozitie solutii tehnice limitate. Daca spatiul camerei de baie nu este atat de prietenos pe cat ti-ai dori si, mai mult decat atat, iti doresti sa creezi o oaza de relaxare centrata pe utilitate si inalta functionalitate, cea mai buna solutie ar fi sa optezi pentru un model de cabine de dus complete

DE CE ESTE MAI AVANTAJOS SA ALEGI CABINA DE DUS?

Stim ca ti-ai facut deja o imagine mentala despre cum ai arata relaxandu-te cu apa pana la gat intr-o cada moderna, insa la bloc ar trebui sa iti schimbi perspectivele. Altfel spus, pentru ca spatiul nu este cel mai bun prieten al tau, ar trebui sa iti indrepti atentia catre cabinele de dus moderne. Cum baile din blocurile comuniste depasesc, rareori, 5 metri patrati, cabina de dus ajuta la economia de spatiu - dat fiind ca alegerea uneia te ajuta sa economisesti chiar si un metru patrat.

Chiar si asa, nu ar trebui sa disperi. Pe piata vei gasi o multime de modele moderne de cabine de dus, din care poti alege in functie de preferinte. Sunt multe modele cu deschidere si acces potrivite pentru orice tip de spatiu, cu o larga varietate de forme si marimi, si chiar functii suplimentare, cum ar fi hidromasajul sau radio. 

Cum facturile la energie au crescut in mod simtitor, ar fi bine sa stii ca o cabina de dus te va ajuta sa economisesti apa calda (daca stai la bloc), dar si apa rece si gaze naturale (daca locuiesti la casa, iar de incalzirea apei se ocupa centrala termica). 

Amplasarea unei cabine de dus mai vine si cu alt avantaj, respectiv, motivatia de a sta in picioare si de a nu pierde timp atunci cand te pregatesti de plecare. Dat fiind ca in viata moderna suntem mai mult sedentari, 5 minute petrecute in cabine de dus vor face ca sangele sa se puna in miscare. 

DIN CE ESTE COMPUSA O CABINA DE DUS?

In functie de modelul ales, cabina de dus poate avea mai multe componente. In general, orice model include o sina de rulare, profile pentru perete, profile laterale,, geamuri fixe, usi, balamale, blocator de usa, cheder si garnituri pentru usi, maner, suruburi, dibluri sau capacelele necesare montajului. Modelele mai scumpe de cabine de dus vin cu cadite si baterii pentru dus. 

In ceea ce priveste materialul, majoritatea cabinelor de dus sunt create din acril sau din metal cromat, iar peretii pot fi din PVC sau din sticla. In cele mai multe cazuri, geamurile cabinelor de dus sunt create din sticla securizata, ce poate fi transparenta, simpla sau serigrafiata, cu diverse imprimeuri. Grosimea poate varia intre 3 si 8 milimetri; ce depaseste 5 milimetri se considera o optiune rezistenta si de calitate superioara. 

De cealalta parte, caditele sunt create, cel mai adesea, din acril sau ceramica (aceasta optiune este mai costisitoare), dar exista si modele din compozit, marmorita sau chiar piatra naturala. Acestea se pot ingropa in pardoseala sau pot fi montate pe picioruse (in cazul acesta trebuie sa te asiguri ca scurgerea se face exact unde este teava, iar sifonul este compatibil). 

Este bine să aveți în vedere și faptul că elementele de plastic sunt cele care se deteriorează cel mai repede.