Cabina de dus a devenit, in ultima perioada, cea mai buna optiune atunci cand spatiul din baie este de dimensiuni reduse. De cealalta parte, cabina de dus reprezinta combinatia perfecta dintre confort, eficienta si eleganta, fiind o solutie tot mai des intalnita in cazul persoanelor care nu au timp sa piarda cu pregatirea pentru o noua zi. 

Tocmai din acest motiv, alegerea unei cabine de dus nu trebuie lasata la voia intamplarii. In magazinele de bricolaj fizice, precum si in cele online, se regsesc o gama variata de cabine de dus, cu forme si dimensiuni felurite, astfel incat sa se potriveasca in orice tip de spatiu. 

La fel de important de mentionat este si faptul ca pretul dicteaza calitatea materialelor folosite in creare cabinelor de dus; cele mai des intalnite sunt modelele din PVC, cu un raport calitate-pret excelent. La fel de important in alegerea cabinelor de dus mai sunt si tipul usilor - care pot fi glisante, culisante, pivotante in interior sau in exterior. 

SCURTA ISTORIE - CUM A APARUT CABINA DE DUS?

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca modelele de cabine de dus au aparut ca o necesitate a omului modern, care nu are timp de pierdut. Acum cateva secole in urma altfel stateau lucrurile - oamenii se bucurau de baile cu apa fierbinte, in care adaugau flori parfumate si uleiuri esentiale.

Insa inca de pe atunci s-a dorit scurtarea si facilitarea procesului de spalare. Cum in trecut nu existau cabinele de dus, stramosii nostri se asezau pe cursul unui parau, acolo unde se forma o cascada, si se sapuneau bine. 

Prima cabina de dus a aparut in 1810, fiind un model elaborat, a carui inaltime depasea 3 metri. Pe vremea aceea s-a realizat din metal si era formata dintr-un bazin pictat asemanator bambusului; tubul de scurgere se afla la nivel inferior, iar rezervorul de apa la nivel superior. Principalul dezavantaj era acela ca apa murdara ajungea, din nou, in rezervor, ceea ce facea ca dusul sa nu fie atat de igienic.

De jur-imprejurul cabinei de dus se gasea o perdea prinsa cu balamale, iar femeile cu parul lung erau obligate sa poate o palarie conica din material impermeabil, astfel incat sa nu isi ude parul in timpul dusului. 

In jurul anului 1800, cabina de dus a suferit mai multe modificari, pe masura ce instalatiile de apa au ajuns in casele oamenilor. Astfel, in America anului 1830 apare un nou model de cabina de dus, creata din lemn, care avea scaune ce se invarteau, iar cu ajutorul unui maner se accesa rezervorul unde era inmagazinata apa calda. Totodata, sistemul era prevazut si cu o pedala care, apasata, punea in functiune o perie pentru spate. 

Desi cabinele de dus au fost create pentru case particulare, acestea erau des intalnite si in cazul bailor turcesti sau rusesti, cu apa fierbinte, rece ca gheata sau in camerele cu abur. Revenind in vremurile actuale, cabinele de dus moderne beneficiaza de o serie de facilitati, de la posibilitatea de a regla apa calda, pana la functii de hidromasaj sau chiar radio.

DIN CE ESTE COMPUSA O CABINA DE DUS MODERNA?

Cabinele de dus din zilele noastre pot avea o gama variata de componente, printre care sine de rulare, profile pentru perete, profile laterale, geamuri fixe, usi, balamale, blocator pentru usa, cheder si garnituri pentru usi, maner, precum si diversele suruburi, dibluri sau capacele necesare montajului, alte accesorii.

In ceea ce priveste caditele de dus, acestea pot fi create din acril sau ceramica, compozit, marmorita sau piatra naturala. In functie de preferintele clientilor, caditele de dus pot fi:

  • Cabina cu cadite de dus- poate fi folosita atat pe post de dus, cat si de cada, in functie de adancimea acesteia;

  • Cabina fara cadite de dus - este o varianta mai eleganta si mult mai practica; se monteaza direct pe pardoseala, astfel incat apa sa se scurga corespunzator. In functie de zona instalarii ai nevoie de la 1 pana la 4 panouri de sticla pentru montare pe pardoseala.