Ritmul de viata tot mai activ, agitatia cotidiana si stresul de peste zi isi pun amprenta atat asupra personalitatii noastre, cat si a obiceiurilor, dar mai ales asupra rutinei de ingrijire. Baile moderne, indiferent ca sunt la bloc sau la casa, mizeaza pe minimalism si inalta functionalitate, deci tot mai adesea oamenii aleg cabinele de dus.

Alegerea unei cabine de dus nu este nici pe departe un proces atat de usor pe cat ne-am astepta. Cum modele sunt multe, preturi la fel, devine usor sa fim atrasi de o cabina de dus luxoasa, dar care ocupa mult spatiu si nici nu ne ofera optiunile de care avem nevoie.

Dar ce te faci cand trebuie sa alegi intre un model de cabina de dus cu cadita si unul fara? Desi poate parea o decizie banala, bazata mai mult pe estetica, nu ar trebui sa uitam ca achizitia are implicatii asupra stilului de viata, a functionalitatii si chiar a valorii imobilului tau. Iar daca ai in plan (re)amenajarea baii, gandeste-te inainte ce ti se potriveste, astfel incat proiectul sa aiba in vedere noua ta decizie.

Daca te simti departe de alegerea perfecta, iata ce ar trebui sa stii:

CABINA DE DUS CU CADITA

Cabina de dus cu cadita este o configuratie care imbina spatiul de dus cu o cada traditionala. In acest aranjament, dusul este situat deasupra caditei si are, de obicei, o perdea sau o usa de sticla pentru a preveni apa sa ajunga in intreaga baie.

Modelele de cadite de dus servesc unui dublu scop: pot fi utilizate ca o cada de baie obisnuita, in care te poti relaxa cu o baie lunga, si ca baza pentru cabina de dus, in care iti poti face ritualul de igiena si ingrijire rapid.

Acest design este foarte popular, deoarece contribuie la flexibilitatea si economia de spatiu, pentru un nivel de functionalitate ridicat in baile mici. Cu toate acestea, cabina de dus cu cadita este mai greu accesibila persoanelor in varsta sau cu probleme de mobilitate, dat fiind ca necesita trecerea peste marginea caditei.

Printre avantajele cabinei de dus cu cadita se numara:

  • Versatilitate - practic, este un obiect sanitar 2 in 1: poti face atat un dus rapid, cat si o baie relaxanta; reprezinta o alegere excelenta pentru familiile cu copii mici sau bebelusi;

  • Siguranta - au o suprafata antiderapanta, ceea ce le face sigure, in special pentru persoanele in varsta sau pentru cei cu probleme de mobilitate;

  • Costuri mai reduse de achizitie - de obicei, cabina de dus cu cadita este mai putin costisitoare decat modelele walk-in, atat in ceea ce priveste instalarea, cat si inlocuirea sau reparatia acesteia.

CABINA DE DUS FARA CADITA

Un alt model atractiv de cabina de dus este cea fara cadita, cunoscuta sub numele de "walk-in", adica la acelasi nivel cu podeaua. Nu are bariere sau trepte, ceea ce face dusul mai accesibil, in special pentru persoanele cu probleme de mobilitate sau pentru persoanele in varsta.

De obicei, cabina de dus fara cadita este separata de restul baii printr-o usa sau un panou din sticla transparenta, care previne apa sa ajunga in restul baii, dar confera si un aspect modern spatiului.

O cabina de dus walk-in necesita un sistem de canalizare special si o impermeabilizare eficienta pentru a preveni infiltrarea apei in structura podelei. Desi este mai costisitor de instalat decat o cabina de dus cu cadita, multi apreciaza estetica, accesibilitatea si sentimentul de spatiu.

Printre avantajele acestei alegeri se numara:

  • Design modern - ofera un aspect al baii elegant si modern, creand iluzia unui spatiu mai amplu; este varianta perfecte pentru baile contemporane, minimaliste sau pentru cele mici, unde fiecare centimetru conteaza;

  • Accesibilitate - pentru persoanele in varsta sau cu probleme de mobilitate, un dus fara cadita este o alegere excelenta;

  • Personalizare - exista deplina libertatea de a personaliza dusul in functie de preferinte: dusuri de plafon, dusuri multiple sau panouri de sticla fixe sau mobile.