Fara doar si poate, baia este cea mai importanta incapere din locuinta. Ziua incepe si se sfarseste cu ritualul de ingrijire, de aceea este important ca atomosfera din aceasta camera sa fie potrivita cu stilul tau de viata si personalitatea.

Sunt o multime de tendinte in design-ul interior, iar baie cu siguranta nu face nicio exceptie. Totusi, oricat de mult ne-am dori un anumit model de baie, cumva trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca spatiul si bugetul disponibil sunt elemente care ne restrang optiunile. 

Din acest motiv am creat acest articol in care vom trece in revista sfaturi ale specialistilor in ce priveste amenajarea baii in functie de dimensiunile disponibile, dar vom vorbi si despre materialele cel mai des forlosite in proiectele de baie.

CUM SE AMENAJEAZA BAIA MICA?

Chiar daca ai un spatiu de baie redus, asta nu inseamna ca nu il poti amenaja corespunzator. Tot ce trebuie sa faci este sa acorzi atentie dimensiunii mobilierelor si a obiectelor sanitare. Astfel:

  • Cada trebuie sa fie mica sau poti renunta la ea pentru un model de cabine sau cadite de dus;

  • Opteaza pentru culori deschise si monteaza cat mai multe oglinzi - pentru a-i oferi spatiului amplitudine;

  • Alege piese de mobilier si organizatoare de mici dimensiuni - astfel iti poti organiza spatiul inteligent si vei avea la indemana toate obiectele de ingrijire personala si prosoapele.

CE CRITERII TREBUIE SA IEI IN CALCUL CAND AMENAJEZI O BAIE DE DIMENSIUNI GENEROASE?

Cand ai o baie generoasa, evident ca si optiunile sunt mult mai multe si ai libertate mai mare. Totusi, ca efectul sa fie cel scontat, ar fi bine sa iei in calcul urmatoarele aspecte:

  • Nu folosi prea multe culori - cel mult 3 nuante neutre: alb, negru, gri;

  • Creeaza-ti o lista cu obiectele de care ai nevoie, pentru a nu transforma baia in depozit - astfel nu o vei aglomera cu lucruri care nu folosesc;

  • Asigura cat mai mult spatiu in fata toaletei si a chiuvetei - astfel te poti misca in voie.

CUM SE AMENAJEAZA BAIA INGUSTA?

Cea mai mare provocare a unei bai inguste este aceea ca trebuie sa includa tot mobilierul util. Iata cateva idei care te pot inspira:

  • Aseaza cada in capatul incaperii, pentru a nu ingusta si mai mult spatiul;

  • Trebuie sa renunti la amplasarea bideului;

  • Opteaza pentru un singur dulap, care sa includa toate obiectele de care ai nevoie - astfel incat sa ai mai multa libertate de miscare;

  • Adauga diverse polite pe verticala sau in spatele cazii - astfel iti vei depozita toate produsele de ingrijire;

  • Adauga faianta si gresie de tip fantezie - vor atrage si mai mult atentia asupra amenajarii;

  • Alege culori calme, care sa nu diminueze si mai mult spatiul disponibil.

CE MATERIALE SUNT FOLOSITE LA ORA ACTUALA IN AMENAJAREA BAII?

Nu doar obiectele sanitare sau cele de mobilier sunt importante, ci si placile ceramice folosite pentru pereti si pardoseala. Chiar daca faianta si gresia sunt inca populare, asta nu inseamna ca proiectul tau va fi lipsit de personalitate. 

Astfel, daca te-ai plictisit de faianta ca finisaj pentru peretii baii si nu vrei sa apelezi la alternativa cea mai simpla, adica aplicarea unui strat de vopsea lavabila. In ceea ce priveste podeaua baii este recomandat sa mergi pe o nuanta mai intunecata decat peretii si tavanul. 

Si mozaicul este la mare cautare, mai ales datorita efectului vizual extrem de placut. Poate fi folosit de sine statator sau in combinatie cu faianta, la care sa adaugi baterii de cada si de lavoar moderne.

Nici piatra naturala nu face exceptie. Este un material elegant, rezistent si cat se poate de natural, deci perfecta pentru bai. Pe langa placarile cu piatra naturala poti opta si pentru chiuvetele din acelasi material, la care sa adaugi un alt element deosebit - lemnul.