In ultimul deceniu, designul interior s-a concentrat pe redescoperirea accentelor aurii, mai ales ca estetica oferita de aceasta nuanta evoca opulenta, rafinament si eleganta. Daca pana mai acum 10 ani accentele aurii erau folosite pentru a pune in valoare livingul, astazi nuanta a inceput sa-si faca simtita prezenta in mod distinct si in baie. 

Baia, oaza noastra de relaxare, locul unde ne incepem si incheiem fiecare zi, a devenit mult mai mult decat un spatiu functional. In 2023, designul baii reflecta adesea gusturile, stilul si personalitatea proprietarilor de locuinte. 

Asa cum moda se schimba si evolueaza de la sezon la sezon, la fel se intampla si cu tendintele in designul de interior. Cu cativa ani in urma, baia cu accente aurii a (re)devenit in centrul, transmitand un aer de lux, eleganta si sofisticare. Aceasta tendinta a inlocuit rapid bateriile cromate care au dominat peisajul, permitand o noua interpretare a spatiilor de baie. 

CUM A EVOLUAT ACEASTA TENDINTA?

Auriul, datorita stralucirii sale irezistibile si a raritatii, a fost intotdeauna in centrul atentiei. De la vechii egipteni, care l-au folosit pentru a crea masti funerare si bijuterii, pana la imperiile antice, unde auriul simboliza puterea si divinitatea, acest metal a fost in mod constant asociat cu opulenta si nobilimea.

Dupa o perioada in care designul de interior a gravitat catre un stil minimalist sau industrial, cu metale reci si culori neutre, auriul si-a facut din nou aparitia, de data aceasta sub forma de accente in bai si alte spatii din locuinta. 

Accentele aurii din baie au oferit un contrast perfect fata de culorile neutre si a adus cu sine o senzatie de spa de lux, transformand rutina zilnica intr-o experienta mai placuta. In timp ce auriul a cunoscut o crestere semnificativa in popularitate, cuprul si bronzul si-au facut si ele simtita prezenta. Designul contemporan a inceput sa imbratiseze mixul de metale, punand accent pe juxtapunerea diferitelor finisaje pentru a crea adancime si dinamica.

ANUL 2010, PUNCTUL CULMINANT AL FOLOSIRII DE AURIU

In jurul anilor 2010, auriul a inceput sa fie folosit in designul de baie, oferind alternative la finisajele argintii si cromate care dominau pana atunci. Robinete aurii, oglinzi cu rame aurii si accesorii cu accente in aceasta nuante le-a permis designerilor si proprietarilor de locuinte sa isi creeze un spatiu care emana rafinament si lux.

DE CE MIXUL DE METALE FUNCTIONEAZA?

Combinatia de metale aduce un plus de dimensiune si textura intr-un spatiu. In loc sa avem o singura nuanta dominanta ne bucuram de tonuri care interactioneaza, fiecare metal aducandu-si propria personalitate.

Un robinet auriu, amplasat in cabine de dus, poate straluci mai puternic atunci cand este combinat cu un sifon din cupru sau cu un suport de prosoape din fier forjat. Mixul acesta creeaza multiple straturi vizuale, spatiul devine mai versatil, fara a deranja echilibrul general al designului.

CUM SA INCLUZI MIXUL DE METALE IN BAIE?

Daca vrei ca spatiul sa nu para haotic sau dezordonat, alege un metal dominant, in timp ce celelalte ar trebui sa serveasca ca accente. De exemplu, daca auriul este metalul dominant in baie, accentele de cupru sau argint pot fi adaugate.

Desi tentatia de a adauga cat mai multe tipuri de metale este mare, limiteaza-te la doua sau trei pentru a mentine coerenta. In plus, metalele trebuie sa se potriveasca cu restul culorilor din spatiu. Auriul cald se potriveste de minune cu nuante pamantii sau pastel, in timp ce argintul rece complimenteaza tonurile de gri sau albastru.