Anul 2024 se anunta a fi un an de rascruce in multe domenii, inclusiv in designul interior. In ultimii ani, designul de interior a fost influentat puternic de factori precum sustenabilitatea, tehnologia si individualismul. 

Baile, in particular, s-au transformat dintr-un spatiu pur functional, intr-unul de relaxare si exprimare a personalitatii proprietarului. Si cum multi dintre noi suntem prea obositi, prea stresati si ingrijorati cu privire la task-urile zilnice, cat de repede trece timpul si la faptul ca odihna nu este niciodata suficienta, si ritualul nostru de igiena a avut de suferit.

Dar hai sa punem punctul pe "i"! Iata 10 idei legate de design-ul bailor care vor date uitarii in anul 2024:

ADIO, CULORI NEUTRE IN BAIE

Pana acum, culorile neutre (in special bejul, griul si albul) au dominat designul bailor, fiind considerate nuante care inspira sentimentul de curatenie si amplitudine. In 2024, insa, aceste nuante devin de domeniul trecutului si in tendinte vor fi culorile indraznete, expresive, vibrante, cu texturi bogate si contraste puternice.

BAI FARA FAIANTA SI MARMURA

Desi inca sunt populare, faianta si marmura vor fi inlocuite cu alternative mai sustenabile. Materialele reciclabile, compozitele si chiar panourile smart, capabile sa isi schimbe texturile si culorile la o simpla apasare de buton vor castiga tot mai mult teren. Aceasta schimbare reflecta o preocupare tot mai mare pentru mediul inconjurator si dorinta de a integra tehnologia in designul interior.

BAILE MINIMALISTE VOR FI TOT MAI RARE

Minimalismul a fost un stil arhitectural dominant in ultimii ani. Dar in 2024, designerii considera ca ar fi bine sa nu-l mai folosim, ci sa ne indreptam atentia catre abordari eclectice si personalizate. Sa nu ne mire daca baile vor incepe sa includa elemente de design artistice, cata vreme accentul cade pe confort si exprimarea individuala.

CABINELE DE DUS STANDARD VOR CUNOASTE UN DECLIN

Cabinele de dus standard, cu design simplu si functional, isi pierd popularitatea in 2024. In locul lor, cei mai multi proprietari isi arata interesul pentru dusuri spatioase, cum sunt modelele walk-in, sau modele cu cadite de dus create la comanda, din dorinta de a transforma baia intr-un spatiu de relaxare, nu doar de igiena.

VANZARILE LA ACCESORIILE DE BAIE TRADITIONALE VOR SCADEA

Rafturile standard si suporturile de prosoape vor fi inlocuite cu alternative moderne si mult mai estetice. Totodata, iluminatul ambiental si solutiile de depozitare personalizate vor fi tot mai cautate pentru ca se potrivesc stilului de viata si nevoilor omului modern.

SUPRAFETELE LUCIOASE, O AMINTIRE

Suprafetele lucioase, odata preferate pentru baie datorita aspectului modern si usurintei in curatare, incep sa piarda teren in 2024. Designerii observa orientarea clientilor catre finisaje mate, texturate, care adauga caldura si caracter spatiului. Acestea ascund mai bine petele si urmele de apa, dar ofera si o senzatie de confort si intimitate.

ADIO, OGLINZI OBISNUITE

Oglinzile simple vor fi inlocuite cu variante care incorporeaza tehnologie si functionalitati multiple - iluminare LED integrata, aprindere la atingere si afisaje digitale pentru informatii ca vremea sau stirile zilei. 

TOT MAI PUTINE PERSOANE VOR OPTA PENTRU CADA TRADITIONALA

Cada obisnuita, lunga si ingusta, isi pierde popularitatea in favoarea alternativelor ovale, rotunde sau chiar in forme personalizate, care se integreaza armonios in designul baii. Alegerea nu tine doar de estetica placuta, ci de experienta confortabila si relaxanta.

MAI PUTINA PIATRA NATURALA IN PROIECTELE DE DESIGN

Desi marmura sau granitul au fost mult timp o alegere populara pentru bai, in ultima perioada se observa o scadere a interesului pentru aceste materiale. In locul lor, cei care au in plan sa isi (re)amenajeze baia isi vor indreapta atentia catre piatra compozita sau ceramica avansata, cu acelasi aspect, dar mai sustenabile si usor de intretinut.

ACCENT PE ILUMINAT

Iluminatul cu plafoniere si spoturi simple va fi inlocuit in 2024 cu optiunile inteligente, care permit ajustarea culorii si a intensitatii, care creeaza o atmosfera ce invita la relaxare.