Oamenii au descoperit in designul interior cea mai buna modalitate de a-si exprima personalitatea, alegerile si stilul de viata in propria locuinta sau in biroul de unde-si desfasoara activitatea cotidiana.

De altfel, paleta de culori folosita este cea care joaca un rol deosebit in crearea unei atmosfere primitoare si chiar in modul in care se simt si isi petrec ziua. Inevitabil, culorile joaca un sol esential si in camera de baie.

De ce? Pentru ca ele sunt capabile sa ne creeze emotii pozitive, de natura sa ne destinda de la realitatea cotidiana si cu ajutorul carora sa ne cream un refugiu intim in care să ne regasim echilibrul.

Pe masura ce oamenii au devenit mult mai interesati de zona de wellness si sanatate psihica, acest trend se observa usor si in baile noastre. Dincolo de obiecte de mobilier de lux, articole sanitare elegante si atentia acordata detaliilor, culorile sunt, in continuare, importante pentru a ne transforma incaperea intr-un spatiu in care putem sa evadam la finalul zilei. 

Dar care sunt cele mai apreciate 5 culori, folosite de designerii de interior pentru a le oferi clientilor camere de baie care sa trezeasca emotii pozitive? Haideti sa le descoperim impreuna:

ALBASTRUL DESCHIS EVOCA SERENITATEA 

In continuare, baia este vazuta ca loc de relaxare si revigorare. Albastrul deschis, cu nuantele sale subtile si linistitoare, a devenit o alegere populara pentru aceasta zona a casei. Cele mai multe proiecte iau in considerare culori care evoleaza de la linistea cerului senin sau pana la culoarea azurie a marii intr-o zi insorita. In combinatie cu finisaje albe sau cromate, acest albastru amplifica vizual spatiul, creand senzatia unei camere mai mare si mai aerisite. 

VERDELE SMARALD, PREFERAT DE CEI CARE IUBESC NATURA

Pentru cei care doresc natura in spatiile interioare, verdele smarald este alegerea ideala. Mai mult decat o tendinta cromatica, acesta reflecta o filosofie de viata orientata catre echilibru si armonie.

Verdele smarald este o nuanta vibranta, plina de viata, ce ne aduce aminte de frunzisurile luxuriante ale unei paduri tropicale sau de stralucirea unei bijuterii rare. In feng shui, verdele este asociat cu echilibrul si regenerarea, deci odata introdusa in baie, aceasta culoare are abilitatea de a crea un spatiu de calm, propice meditatiei si auto-reflectiei. 

Amenajarile cu verde smarald se preteaza perfect la combinatii cu materiale naturale, precum lemnul sau piatra. De exemplu, un blat din lemn de nuc sau stejar in zona de cadite de dus, alaturi de accesorii in nuante de verde smarald creeaza un contrast armonios. De asemenea, finisajele metalice, cu precadere cele aurii sau bronz, aduc o nota sofisticata spatiului. 

GRIUL SI BEJUL, CULORI NEUTRE LA FEL DE ELEGANTE

Tendintele moderne se indreapta spre nuante neutre, iar griul și bejul sunt dovada perfecta a acestui fapt. Culorile sunt potrivite atat pentru baile mici, cat si pentru cele mari, si se potrivesc de minune cu elementele naturale, cum ar fi lemnul sau piatra.

ROZUL PUDRAT EMANA FEMINITATE

Rozul pudrat reprezinta un suflu proaspat in designul interior al baii. De-a lungul anilor, rozul a fost adesea asociat cu feminitatea si delicatetea, insa in 2023 aceasta culoare transcende stereotipurile, oferind un echilibru subtil intre modernitate si clasicism.

Rozul pudrat este usor de asociat cu nuante neutre (griul, bejul sau albul), care creeaza un spatiu calm si aerisit. In contrast cu tonurile mai puternice de maro, verde sau albastru inchis, rozul adaugat in camera de baie creeaza un proiect dinamic si captivant. 

Rozul pudrat nu este doar o alegere estetica, ci si una plina de semnificatii. Este culoarea compasiunii, a iubirii de sine si a grijii fata de ceilalti. In baie, un spatiu dedicat auto-ingrijirii, rozul pudrat incurajeaza momente de relaxare si reflectie, creand o atmosfera primitoare si calda.

TERRACOTTA, NUANTA CARE ADUCE IN PRIM PLAN RUSTICUL 

In contrast cu tendintele minimaliste, terracotta insumeaza o revenire la origini, la materialele traditionale si la estetica rustica. In traducere libera "pamant", este un material ceramic traditional folosit de milenii in arhitectura si arta. Nuanta distinctiva evoca amintiri ale caselor mediteraneene, ale templelor antice si ale obiectelor de artizanat.

Terracotta se preteaza pe diverse stiluri, de la rustic la industrial sau boem. Alaturi lemn sau piatra, culoarea creeaza un mediu relaxant, cu personalitate si cu o poveste impresionanta. In egala masura, culoarea subliniaza preocuparea pentru durabilitate si sustenabilitate, pentru comuniunea cu natura si legatura cu pamantul roditor.